Voorbeeldfunctiebeschrijving Digicoach

01 juni 2021

Steeds meer zorgorganisaties werken met digicoaches. Dat kan praktische vragen opleveren over de formele invulling, zoals: welke competenties moet een digicoach precies hebben, in welke functiegroep moet hij worden ingedeeld en maakt u van de digicoach een rol of een functie? In de praktijk zetten zorgorganisaties een digicoach op verschillende manieren in.

Om meer eenduidigheid te creëren presenteert Stichting FWG, in samenwerking met de coalitie Digivaardig in de zorg, nu een voorbeeldfunctiebeschrijving Digicoach.Deze voorbeeldbeschrijving is te downloaden via de website van FWG.

Subsidie training tot digicoach

"Er zijn inmiddels duizenden digicoaches opgeleid", vertelt Suzanne Verheijden, programmamanager Digitale Vaardigheden. "Daaraan heeft de subsidieregeling van ZonMw, waarmee een zorgorganisatie financiële ondersteuning krijgt om digicoaches op te leiden, een grote bijdrage geleverd".

Op 1 juni om 14.00 uur start de derde en laatste ronde van de subsidieregeling. Zorgorganisaties kunnen vanaf dat moment (volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’) een voucher aanvragen om maximaal vier medewerkers te laten trainen tot digicoach.

Geen FWG-functie

Bij de meeste zorgorganisaties wordt de digicoach nu ingezet als rol, naast de eigen functie. Daarom is de digicoach (nog) niet als ijkfunctie in het FWG-systeem opgenomen. Toch maken steeds meer organisaties er een volwaardige functie van. De coalitie Digivaardig in de zorg had al een competentieprofiel van een digicoach. Vanwege de explosieve groei aan digicoaches, en de inmiddels brede kennis en ervaring over het inzetten van die rol, was het hoog tijd deze te actualiseren. De nieuwe voorbeeldbeschrijving vervangt het oude competentieprofiel.

Praktische hulpmiddelen

Het is het tweede ‘product’ dat FWG en de coalitie Digivaardig in de zorg samen opleveren. Eind april presenteerden zij al een praktisch overzicht met 400 digitale vaardigheden en vier voorbeeldfunctieprofielen waarin digivaardigheden zijn opgenomen. Hiermee kunnen werkgevers concreet het gesprek aangaan met medewerkers over de digitale vaardigheden die ze minimaal moeten beheersen of ontwikkelen voor hun functie. Alle documenten zijn opgesteld in samenwerking met zorgprofessionals in de praktijk.

Meer informatie

Zorgorganisaties die meer willen weten over het digivaardig maken van hun medewerkers kunnen terecht bij de coalitie Digivaardig in de zorg via info@digivaardig.nl. Lees ook het e-magazine dat Utrechtzorg in samenwerking met de coalitie Digivaardig in de zorg maakte.

Voor specifieke vragen over de voorbeeldfunctiebeschrijving Digicoach kan rechtstreeks contact worden opgenomen met het FWG Servicepunt via servicepunt@fwg.nl.

Op 22 juni organiseert de coalitie in samenwerking met FWG een webinar over dit onderwerp. Kijk voor meer informatie en kosteloos aanmelden op deze website.