Wil je net als Reinaerde en Warande zorgmedewerkers leren en laten ervaren hoe ze ideeën kunnen opdoen en uitvoeren, en hoe zij met hun vakmanschap en persoonlijk leiderschap de zorg vanuit de praktijk kunnen vernieuwen? Laat ze meedoen met het programma Vernieuwend Werken in de Zorg!
Dit najaar start een nieuwe Utrechtse editie, meld je hier aan: https://forms.gle/B5zXvwQb9FQo19V96
De beste ideeën komen van de werkvloer. Als organisatie wil je dit graag faciliteren. De basis van het programma Vernieuwend Werken in de Zorg bestaat daarom uit het aanleren van nieuwe vaardigheden, het opdoen van nieuwe kennis over innoveren en persoonlijke ontwikkeling.
Welke inzichten kregen de deelnemers die meededen aan Vernieuwend werken in de zorg?
💡 “Dat je op veel verschillende manieren ideeën en oplossingen kan bedenken en soms vind je ze op hele andere plekken”
💡 “Dat je voor een goed idee tijd moet blokken en de urgentie moet voelen om zelf aan de slag te gaan”
💡 “Dat doorgaan met een idee of een verbetering, je naar een beter resultaat brengt. En dat design thinking een prima methode is om in te zetten in de zorg “
💡 “Creativiteit kan je trainen en deelname aan dit traject zorgt voor een andere kijk op ons werk. En ook nog dat topideeën kunnen voortkomen uit frustratie. Wat van hogerhand wordt opgelegd wordt vaak niet gedragen door de werkvloer dus kunnen we beter zelf aan de slag!"
💡 “Soms moet je de structuur loslaten en het proces kan je gaandeweg bijstellen”
Voor wie?
Dit ontwikkelprogramma is bedoeld voor zorgprofessionals en een zogeheten tandempartner. Een tandempartner is een leidinggevende of manager uit de organisatie die ook meedoet en een rol heeft in het uitwerken en uitvoeren van een idee.
Aan de hand van de Design Thinking methode leren 'tandems' van zorgprofessionals en leidinggevenden samen aan een probleem te werken. “Ons doel met meedoen aan dit programma is om zorgprofessionals in hun kracht te zetten”, vertelt Martin Falkenberg, projectleider innovatie en voorzitter OR van Quarijn. Naast QuaRijn hebben 9 andere organisaties in 2022 meegedaan aan Vernieuwend Werken.
En met resultaat, geeft Lois Koster, welzijnsmedewerker en innovatie-ambassadeur, aan: “Ik heb echt de vrijheid om met een vraagstuk aan de slag te gaan en voel me, los van de leidinggevende, eigenaar van het probleem. En daarmee voel ik ook de verantwoordelijkheid om andere collega’s bij het vraagstuk te betrekken. Het zit hem vaak in de kleine dingen op een afdeling, waarbij een oplossing die met deze aanpak naar voren komt niet meer voelt als van hogerop opgelegd. Ideeën kunnen nu echt vanuit de zorgprofessionals gaan komen.”
Ervaring uit de dagelijkse zorgpraktijk + leidinggevende kennis = Vernieuwend Werken in de Zorg💡.
▶️ Lees hier verder over Martin en Lois
▶️ Lees hier meer over Vernieuwend Werken en bekijk de vlog van bestuurder Ella van Lingen van Reinaerde waarom zij dit programma aanbeveelt