Zorgorganisaties in de regio Gooi-Vechtstreek-Almere starten gezamenlijke praktijkopleiding

16 december 2021

Met de lancering van de website Baansprong starten tien zorginstellingen in de regio Gooi-Vechtstreek-Almere de openstelling van een gezamenlijke praktijkopleiding voor herintreders, carrièreswitchers, met of zonder ervaring in de zorg. De Regionale Zorgacademie Gooi-Vechtstreek-Almere (RZA-GVA) is een kweekvijver voor loopbanen in welzijn-, zorgkundige en verpleegkundige functies en beroepen in de regionale ouderenzorg.

Leren in de praktijk

De belangstelling om in de ouderenzorg te werken neemt toe. Niet iedereen die er wil gaan werken, wil acht uur per week in de schoolbanken zitten. Daarom starten vijf kleine en vijf grote ouderenzorgorganisaties, samen met vier onderwijspartners in de regio, gezamenlijk met loopbaangericht ‘werkplek-leren’. Deze regionale leer- en loopbaan is aanvullend op de eigen - bestaande - leerfunctie in de zorgorganisaties. Het doel is te ondersteunen bij het versneld opleiden en binden van zorgprofessionals. Er is grote behoefte aan verzorgenden en verpleegkundigen in deze regio.

Loopbaan in de regio

Vanaf maart 2022 starten de eerste zij-instromers niet alleen hun leerbaan, maar ook hun loopbaan in de ouderenzorg. Nu leidt het leer- en loopbaantraject hen op tot een baan op niveau 3, maar op termijn kan de kandidaat zijn/haar loopbaan doorlopen naar niveau 4 en 5. Tijdens de opleiding lopen de kandidaten ook een stage bij een andere ouderenzorgorganisatie in de regio. Deze praktijk-gestuurde opleidingen werken met modules, die straks ook openstaan voor bestaande medewerkers die zich verder willen ontwikkelen, hun kennis willen verdiepen en de loopbaan willen vervolgen.

Aanmelden

Herintreders, carrièreswitchers, met of zonder ervaring in de zorg, die de overstap willen maken naar een loopbaan in de zorg en welzijn voor ouderen, kunnen zich aanmelden op de website Baansprong. Geïnteresseerden of mensen die nog twijfelen kunnen zich ook aanmelden via het arbeidsplatform ZorgStart. Daar volg je een persoonlijke leerroute om je te oriënteren in de zorg voordat je doorstroomt naar een (leerwerk)baan. De eerste kandidaten kunnen al in maart en april 2022 starten met hun opleiding. Later in 2022 starten nieuwe groepen.

Samenwerken aan een lerende regio

In dit project werken HilverZorg, Vivium Zorggroep, Inovum, Amaris Zorggroep, King Arthur Groep, Zorggroep Almere, De Oude Pastorie, Nusantara, LZorg en het Rosa Spier Huis samen.

Het samenwerkingsverband van ZorgStart en de RZA is een sterk staaltje van samenwerking om iedereen die dat wil op te leiden en te begeleiden naar een baan in de ouderenzorg. Het levert een bijdrage aan het oplossen van het tekort aan medewerkers in de zorg. Met de praktijkgerichte persoonlijke leerroutes sluit dit initiatief aan bij de strategische koers ‘Samenwerken aan een lerende regio’. Utrechtzorg is daarom trotse partner van deze samenwerking.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op via Utrechtzorg met Jan Joosten jjoosten@utrechtzorg.net.