Hoe maak je van een vertrekkende medewerker een ambassadeur?

Het vertrek van een collega voelt misschien als iets waar je eigenlijk zo min mogelijk energie in wilt steken. Maar: een ex-medewerker kan een visitekaartje, recruiter én spiegel voor de organisatie in één zijn.

Op dit gebied is nog veel winst te behalen, want uit onze regionale uitstroomcijfers blijkt dat slechts 13% van de vertrekkende medewerkers het werken bij hun voormalig werkgever aanraadt bij anderen. Geen goede 'Net Promoter Score' dus.

Stappenplan

Utrechtzorg heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee je medewerkers met een warm gevoel afscheid kunt laten nemen. Dit kost nauwelijks extra tijd, maar kan heel veel voordelen bieden. Het stappenplan is opgedeeld in twee delen:

1. Stappenplan voor HR
Het offboardingsproces wordt meestal belegd bij HR of P&O. Voor de proceseigenaar is dit stappenplan ontwikkeld en is het interessant om het webinar hieronder terug te kijken. In het webinar wordt het stappenplan geïntroduceerd, maar wordt ook extra toelichting gegeven op het uitstroomonderzoek door Mariëtte Roest én is er een prachtig praktijkvoorbeeld over de voordelen van een persoonlijke offboarding door Bryan Peereboom van Wortell.

2. Stappenplan voor de direct leidinggevende
Ook in deze fase van de medewerkerreis heeft de direct leidinggevende een belangrijke rol. Speciaal voor deze doelgroep is een filmpje opgenomen dat intern met alle leidinggevenden gedeeld kan worden. Het deel van het stappenplan dat speciaal ontwikkeld is voor de direct leidinggevende is ook al los document beschikbaar zodat het eenvoudig intern rondgestuurd kan worden.

Heel veel succes met het maken van ambassadeurs!

Bekijk ook