Karin is weer terug op de werkvloer: “Ik wil dit werk blijven doen”

14 juli 2020

Karin werd via Extra handen voor de zorg ingezet en combineert haar managementfunctie nu met het werk als woonbegeleider.

Manager en woonbegeleider

Jarenlang werkte Karin Luidens in de gehandicaptenzorg. Eerst als begeleider, toen als gezinscoach en daarna in verschillende beleidsmatige functies. En sinds de uitbraak van het coronavirus is ze weer terug op de groep, dankzij het project ‘Extra handen voor de zorg’. Nu combineert ze haar werk als manager bij het Actie Leer Netwerk met gemiddeld twee diensten per week als woonbegeleider bij Bartiméus, een instelling ten behoeve van zorg voor mensen die slechtziend of blind zijn. En dat wil ze blijven doen. Karin vertelt: “Zonder het werk tekort te doen, is het gewoon fijn om naast mijn beleidsfunctie ook praktisch bezig te zijn. Het geeft veel voldoening om dit zo te kunnen combineren”.

Karin werd betrokken bij de organisatie van het project ‘Extra handen voor de zorg’ en zag de oproep al eerder via LinkedIn voorbij komen. “Toen dacht ik: dat zou ook voor mij kunnen gelden. Mijn huidige werk kwam niet stil te vallen, maar dat heb ik wel anders georganiseerd. Daardoor had ik tijd om er iets naast te doen. En ik wilde graag een bijdrage leveren”.

Corona op de groep

Na een online sollicitatiegesprek mocht Karin al snel bij Bartiméus aan de slag. Op de dag dat ze in haar nieuwe functie startte, bleek dat een van de bewoners op haar groep corona had. “Dat vond ik in het begin wel even spannend. Ik was bang om fouten te maken, dat ik bijvoorbeeld aan mijn gezicht zou zitten. Maar we werkten met beschermende middelen en met een mondkapje doe je dat toch minder snel. Ook lag de cliënt geïsoleerd”. Al snel had Karin haar draai op de groep gevonden. “Het is leuk om weer op een groep te werken. Je moet alleen de cliënten leren kennen, maar het werken zelf verleer je eigenlijk niet”.

Twee banen combineren

Hoewel het coronavirus inmiddels niet meer in de zorginstelling aanwezig is, blijft Karin toch bij de zorginstelling werken. De reden? “In mijn werk als manager houd ik me bezig met de arbeidsmarkt zorg en welzijn. Dat is veel denkwerk. Het praktische werk op de groep geeft me daarnaast veel voldoening. Het is fijn om ook op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan de arbeidsmarktvraagstukken. En daarnaast is het leuk om te zien hoe de organisatie omgaat met deze vraagstukken vanuit het perspectief van een zorgmedewerker”. Ook de betrokkenheid van haar collega’s raakt haar. “Je ziet dat ze echt hart hebben voor de cliënten en het werk wat ze doen. Om daar weer een klein beetje onderdeel van te zijn is wel echt heel leuk”.

Tijdens de coronacrisis koppelde Utrechtzorg vraag en aanbod van tijdelijke extra zorghanden aan elkaar in de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Meer weten over dit project? Bekijk deze pagina.