Theatervoorstelling over werkdruk onder jonge zorgprofessionals

12 november 2019

Een interactieve theatervoorstelling gericht op werkdruk en stress onder jongeren.

Werkdruk onder de aandacht

Op 21 november vond in het ICOONtheater in Amersfoort de theatervoorstelling Time Out plaats, georganiseerd door Utrechtzorg, VGZ, Studelta, ROC Midden Nederland en natuurlijk Stichting Time Out. Onderwerp: werkdruk en burn-out onder jonge zorg- en welzijnsprofessionals. Uit recent onderzoek van CNV Jongeren bleek dat 1 op de 8 jonge zorgmedewerkers ervaring heeft met burn-out. Ook IZZ besteedde recent aandacht aan het onderwerp. Doel van de voorstelling was dan ook om werkdruk, stress en burn-out klachten bij jongeren zichtbaar en bespreekbaar maken. Met lef en humor bevorderde de voorstelling de dialoog over dit thema.

Doordat ambassadeurs van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties hebben meegelezen in het script passeerden herkenbare situaties uit de zorgpraktijk de revue. Nee zeggen is bijvoorbeeld vaak al lastig, maar als zorg- of welzijnsprofessional zal een “nee” altijd effect hebben op andere mensen: collega’s of cliënten. Durf je dan nog wel voor jezelf te kiezen?

Interactief theater

De ruim 150 aanwezigen van zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek hebben deze avond genoten van een interactieve theatervoorstelling. De volle zaal met gelijkgestemden zorgde voor een veilige, intieme sfeer. Met lef en humor werden relevante onderwerpen aangestipt: hoe gaat men om met alle verschillende rollen die als zorgverlener én mens moeten worden ingevuld? Hoe zit het met het perfectionisme van de millennial, kunnen we het daar eigenlijk wel met elkaar over hebben, en hoe voelt het wanneer iemand daarna aangeeft dat het “ook wel heel erg van deze tijd is om je zo druk te maken”?

Na de voorstelling werden aanwezigen in het Time Out Café uitgenodigd verder in gesprek te gaan met elkaar en de aanwezige coaches van Sterk in je Werk. Aan de hand van stellingkaarten en workshops werden de onderwerpen bovendien nog verder uitgewerkt. Binnenkort volgt de aftermovie van de voorstelling, waarin we een ervaringsverhaal volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de bijgevoegde whitepaper van IZZ en het rapport “Druk of geluk” van CNV Jongeren lezen. In 2020 wil Utrechtzorg met een aantal concrete tools organisaties en werknemers helpen bij het verlagen van werkdruk.

Herkent u dit onderwerp? Praat erover! Met collega’s, teammanagers of vrienden en familie. Dit kan ook met bijvoorbeeld coaches van Sterk in je Werk, of anoniem met initiatieven zoals De Luisterlijn.

Aftermovie