Vincent Alkemade bij Radio M Utrecht: “Lessen uit eerste coronagolf inzetten”

08 oktober 2020

Vincent Alkemade, directeur-bestuurder van Utrechtzorg, was op 8 oktober te gast bij Radio M (RTV Utrecht). Hij vertelde hoe de zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio de eerste coronagolf hebben ervaren en wat de verwachtingen zijn voor de tweede golf.

Vermoeidheid en hoge druk

“We hebben nu te maken met vermoeide medewerkers en hoge werkdruk. Het personeel heeft heel hard moeten werken. Je ziet daarnaast dat de financiële impact voor zorgorganisaties groot is”, vertelt Alkemade. “We hebben de eerste golf amper verwerkt, en nu zitten we al in de tweede golf. Dat maakt het zwaar en moeizaam voor zorg en welzijnsorganisaties”.

Sterkere samenwerking

Positief is dat de zorg in hoog tempo digitale oplossingen heeft gevonden voor de uitdagingen die zijn ontstaan. Beeldbellen en blended care – een combinatie van digitaal en fysiek zorg leveren – worden volop ingezet. Daarnaast is de samenwerking tussen de zorg- en welzijnsinstellingen onderling, en met het onderwijs, versterkt in deze crisisperiode. Een ontwikkeling die we graag vasthouden.

Extra handen voor de zorg

Tijdens de eerste coronagolf heeft Utrechtzorg vrijwillige (oud-)zorgmedewerkers gematcht aan zorgorganisaties die door corona handen tekort kwamen. “We hebben een bestand van bijna 2500 vrijwilligers gehad voor onze regio. Niet iedereen daarvan bleek inzetbaar. We hebben er 500 warm kunnen matchen aan zorgorganisaties. Daarvan hebben er ruim 140 gedurende een langere periode gewerkt, en een deel daarvan is in de zorg blijven werken”.

De tweede golf zal naar verwachting een minder hoge piek hebben, maar wel langer gaan duren. “Dat is slecht nieuws voor de zorgprofessionals: er wordt uithoudingsvermogen gevraagd. Zorgprofessionals lopen voor een groot deel nog steeds op hun tenen en hebben niet de kans gehad om tot rust te komen. Gelukkig hebben zich zonder wervingscampagne nu al weer ruim 200 zorgvrijwilligers in onze regio aangemeld om bij te springen. Alle winst en lessen uit de eerste golf gaan we inzetten”.

Luister het volledige interview met Vincent Alkemade hier terug.