- zonnebril_zomer.jpg

Workshop vitaliteit en veerkracht blog 2

14 augustus 2023

Het vakantiegevoel...............hoe houd je het langer bij je?

Dat heerlijke vakantiegevoel. Je loopt met blote voeten over het strand, geniet van lange avonden, je bent actief in de natuur, struint door pittoreske dorpjes….. Je geniet van elk moment. De dagen laat je gebeuren en jouw lichaam en geest komen helemaal tot rust.
En dan, voor je het weet, is de vakantie voorbij. Terug op het werk is dat heerlijke gevoel vrijwel meteen verdwenen en het voelt alsof je nooit bent weggeweest. Je zou zo graag dat heerlijke gevoel langer bij je hebben gehouden. Herken je dit? Lees dan hieronder enkele tips:

Creëer kleine vakantiemomentjes gedurende de werkweken
Het puur doorbreken van de dagelijkse routine is één van de factoren die bijdragen aan het vakantiegevoel. Doorbreek geregeld jouw routine. Ga op een mooie, zomerse avond na het werk bijvoorbeeld met je gezin picknicken op het strand, in het park of bij een nabijgelegen natuurgebied. Houd de drempel laag door het heel eenvoudig en praktisch te houden.

Roep geregeld herinneringen op van fijne vakantiemomenten
Als je met al jouw zintuigen een fijne vakantieherinnering oproept, maakt jouw lichaam diezelfde stofjes aan die jou zo’n fijn gevoel geven. Het brein kent geen verschil tussen dat wat je je inbeeld en dat wat je daadwerkelijk beleeft. Probeer maar eens, het werkt echt!

Oefening: Ga op een rustig plekje zitten, breng je aandacht naar je ademhaling en stel je de vakantieherinnering zo levendig mogelijk voor. Voel de warmte van de zon op je huid, hoor de geluiden, ruik de geuren en proef de smaken. Hoe meer zintuigen je erbij betrekt, hoe sterker jouw lichaam daarop reageert. Wat merk je op?

Het geheim van het vakantiegevoel ‘zijn in het moment’
Wat ons dat ultieme vakantiegevoel geeft, is dat we helemaal in het hier en nu aanwezig zijn. Er hoeft niets. Geen agenda, geen afspraken, geen deadlines. Hier ligt ook een sleutel voor het oproepen van dit gevoel op het werk. Als je je aandacht volledig richt op wat je doet en gedachten over wat er allemaal nog moet laat gaan, zal je merken dat je veel meer ontspannen werkt en je jouw energie behoudt.
Op deze manier met onze aandacht aanwezig zijn, heet mindfulness. Het leren richten van jouw aandacht heeft dezelfde positieve effecten (en meer) als vakantie vieren. Hoe beter we dit kunnen, hoe vitaler en veerkrachtiger we zijn. We gaan beter om met veranderingen, werkdruk en de spanningen die dat met zich mee kan brengen.

Workshop vitaliteit en veerkracht in de zorg
Maandag 4 september organiseert Utrechtzorg de workshop vitaliteit en veerkracht. Een workshop waarin kennis en tips worden gedeeld over wat er nodig is om een gezond evenwicht te bewaren, zowel fysiek als mentaal. De workshop laat je ervaren hoe onder meer jouw vakantiegevoel een bron kan zijn voor het behouden van vitaliteit, veerkracht en wendbaarheid. Voor jezelf en voor je collega’s. Nieuwsgierig geworden?

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Deze workshop is gratis voor deelnemers van Utrechtzorg.

Blog geschreven door Joycelyn Bartlett. Zij werkt als Mindfulnesstrainer-Loopbaanbegeleider en Counselor. Zij is bij Utrechtzorg betrokken als Sterk in je Werk-coach en denkt mee over beleid en interventies op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Zij heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen, individueel en in groepsverband, voor het versterken en/of herstellen van vitaliteit, veerkracht en wendbaarheid in werk en privé.