Innovatie
“Het moet en kan anders. Utrechtzorg stimuleert en faciliteert veranderbewegingen in de regio. Denk bijvoorbeeld aan het regionale [Ont]Regel de Zorg-programma, waarbij één zorgorganisatie het voortouw nam en wij het netwerk verzorgden. Deel goede ideeën, want samen creëren we grotere impact. Daar heeft de hele sector en de hele regio baat bij”, vertelt Marc van Gerdingen, Programmamanager Innoveren en experimenteren.
Om de uitdagingen op de arbeidsmarkt zorg en welzijn het hoofd te bieden, moeten we het werk en de arbeidsmarkt veranderen. Lees hieronder hoe Marc reageerde op de vragen die we hem voorlegden over de transformatie van werk in zorg en welzijn.
Hoe gaat Utrechtzorg die transformatie voor elkaar krijgen?
Utrechtzorg moet zorgen voor bewustwording dat het anders moet en kan. We gaan deelnemers inspireren en samenbrengen rond thema’s / vraagstukken. We zorgen voor kennisdeling, gezamenlijke kennisontwikkeling en samenwerking (netwerkvorming). En sluiten zoveel mogelijk aan bij lopende initiatieven, die wij trachten te versnellen, te verbreden, te bestendigen, etc. Waarbij het eigenaarschap bij de deelnemers ligt.
In hoeverre is deze rol anders dan voorgaande jaren?
Voorheen organiseerden we projecten die we zelf bedachten. We brachten dit onder de aandacht bij de organisaties voor wie deze projecten interessant zouden kunnen zijn. Nu gaan we veel meer in de regisseursrol zitten en faciliteren we bewegingen en initiatieven. Hiermee hopen we beter aan te sluiten bij de behoeften en concrete vraagstukken van onze deelnemers en bij de opgaves vanuit het ministerie van VWS.
Hoe gaat jouw programma hieraan bijdragen?
[Ont]Regel de Zorg is een aardig voorbeeld van wat bij veel deelnemers van Utrechtzorg, in meer of mindere mate, op de agenda staat en dat naar verwachting bijdraagt aan de transformatie. Door als (zorg)organisaties gezamenlijk in een netwerk op te trekken, ontwikkelt het netwerk namelijk collectieve kennis en inzichten, realiseert het grotere impact, gaat het efficiënt om met de middelen, versterkt het de positie richting (systeem)partijen en stimuleert het innovatie.
Utrechtzorg-deelnemer Beweging 3.0 realiseert zich dit en wil graag meewerken om een regionale (ont)regelbeweging op gang te brengen waarbij zorgorganisaties in een netwerk samenkomen en -werken om administratieve lasten in de zorg te verminderen en efficiëntere werkwijzen ontwikkelen en implementeren. Hierdoor hebben zorgprofessionals meer tijd voor directe zorg aan cliënten en patiënten en kunnen ze prettiger werken.
Utrechtzorg gaat (helpen) dit netwerk op te bouwen en te faciliteren. Helpen zet ik bewust tussen haakjes omdat er van deelnemers aan het netwerk eigenaarschap wordt gevraagd en dus een actieve, meewerkende houding. Omdat VWS dit thema ook op de agenda heeft staan, heeft zij financiële middelen (subsidie) beschikbaar gesteld.
Wat heeft een deelnemer van Utrechtzorg hieraan?
Deze werkwijze zorgt ervoor dat organisaties niet het wiel geheel zelf hoeven uit te vinden, maar gebruik kunnen maken van elkaars kennis en ervaringen.
Ook kan er binnen het netwerk door samenwerking een pilot gestart worden die bij bewezen succes verder gebracht kan worden binnen het netwerk. Uiteindelijk gaat het erom dat je gezamenlijk verder komt, meer voor elkaar krijgt en tijd bespaart voor zorgprofessionals. En dat het werken nóg prettiger wordt.
Lees ook hoe andere thema’s bijdragen aan de transformatie van zorg en welzijn: