Leren en ontwikkelen

“De behoefte aan meer ontwikkelmogelijkheden is één van de grootste uitstroomredenen van medewerkers in onze sector. Laten we die creëren! Het lerend netwerk Bekwaam is inzetbaar laat zien hoe we dit voor elkaar krijgen in de dagelijkse praktijk. Je gaat aan de slag met een nieuwe manier van werken, waarbij elk talent telt en er vertrouwen is in vakmanschap”, vertelt Programmamanager Jan Joosten.

Hoe gaat Utrechtzorg die transformatie voor elkaar krijgen?

De sleutel voor succes is een krachtige, regionale verbinding met alle partijen. Hierbij richten we ons op werk, maar óók op de directe leefomgeving waar zorg en welzijn onlosmakelijk onderdeel van uitmaakt. Iedereen met belangstelling voor zorg en welzijn heeft de mogelijkheid om zich een leven lang te ontwikkelen in een aantrekkelijke leer- en werkomgeving.

Of je nu student, zorgprofessional, vrijwilliger of familie bent, iedereen die zich inzet voor zorg en welzijn kan gebruik maken van leer- en ontwikkelmogelijkheden die aansluiten bij de leer- en ontwikkelvraag van dat moment.

Door het regisseren van regionale samenwerking voor een leven lang ontwikkelen, waar Utrechtzorg zich mee bezighoudt, is het mogelijk om de gewenste zorg en welzijn in de toekomst te blijven bieden.

In hoeverre is deze rol anders dan voorgaande jaren?

Utrechtzorg is gegroeid van een kleine projectenorganisatie naar een professionele netwerkorganisatie. Met onze duidelijke koers is Utrechtzorg de verbindende partner voor de deelnemende organisaties en alle betrokken partijen.

Hoe gaat jouw programma hieraan bijdragen?

Door het verbinden van organisaties aan de juiste vraagstukken, op het juiste moment. En zorgen dat we daadwerkelijk aan de slag gaan met initiatieven die het onderscheid maken, zoals het lerend netwerk Bekwaam is Inzetbaar.

Het netwerk laat zien hoe transitie in de dagelijkse praktijk werkt. We hebben het ‘de Reis van de Held’ genoemd, omdat je moed en lef nodig hebt om dit avontuur aan te gaan. Gepitcht tijdens een bijeenkomst van Utrechtzorg in 2022, opgepakt door een klein clubje en inmiddels gegroeid naar een regionaal netwerk met 55 regionale opleidingsprofessionals uit 30 organisaties. Het is heel duidelijk een gedragen initiatief vanuit de zorg dat inmiddels ook opgeschaald is naar een landelijke beweging. Het is een inspirerende hotspot van geven en nemen, gericht op empowerment en implementatie in ieders organisatie. We hebben hierbij veel geleerd van Jan Rotmans, autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid.

Wat heeft een deelnemer van Utrechtzorg hieraan?

Samenwerking op basis van gelijkwaardig en wederkerig contact is één van de belangrijke pijlers van deelname. De kracht van de regionale verbondenheid wordt sterk ervaren. Deelnemers komen graag in het besef dat ze er niet alleen voor staan én omdat ze veel meer te bieden hebben dan tevoren bedacht én omdat ze energie krijgen om weer verder te gaan met het vraagstuk in hun organisatie. Ook zien we deelnemers die met steeds meer plezier en vertrouwen (in eigen kwaliteiten, vakmanschap) het verhaal uitdragen. En organisaties die het verhaal omarmen en heel concreet vertalen naar een andere koers en beleid in hun organisatie.

Lees ook hoe andere thema’s bijdragen aan de transformatie van zorg en welzijn: