Column Vincent Alkemade: Behoud de zorgvrijwilliger

30 april 2020

Directeur-bestuurder van Utrechtzorg Vincent Alkemade schrijft in 'Behoud de zorgvrijwilliger' over Extrahandenvoordezorg.

Iedereen draagt zijn steentje bij

Heel bijzonder vind ik het dat in onze regio ruim tweeduizend vrijwilligers zich hebben aangemeld via Extrahandenvoordezorg.nl. Wat te denken van een tropenarts die nauwelijks één dag terug is in Nederland en al direct weer wil worden ingezet. Of een beleidsmedewerker die tijdelijk haar oude vak van IC-verpleegkundige wil oppakken. Een ander voorbeeld is de gepensioneerde verpleegkundige die al een aantal weken achter elkaar nachtdiensten draait, zodat ander personeel kan rusten. En dan heb ik het nog niet over al die docenten en studenten verpleegkunde, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Allemaal dragen zij hun steentje bij. Daar heb ik grote bewondering voor.

Brede inzet

Op welke plaatsen komen deze volontairs terecht? Dat varieert van het zorghotel in Breukelen tot zorglocaties met zogenaamde cohortverpleging voor coronapatiënten. Verder loopt het van ziekenhuizen tot thuiszorg en van verpleeg- en verzorgingshuizen tot de gehandicaptenzorg. Kortgeleden zijn bijvoorbeeld twaalf vrijwilligers aan de slag gegaan in een hospice. Het is duidelijk, hun hart voor de zorg klopt onverminderd door. Bij een aantal van hen vraag je je werkelijk af waarom ze de zorg ooit hebben verlaten. Er doet zich nu een ideale kans voor om deze -vaak oud-medewerkers- te bevragen en vooral om hiervan te leren.

Tekort zichtbaarder dan ooit

Voor de coronacrisis hadden we een groot tekort aan medewerkers in de zorg en dat zal na de crisis niet anders zijn. Misschien is het tekort juist wel nijpender en zichtbaarder dan ooit. Het is daarom cruciaal om die talloze vrijwilligers te koesteren, dicht bij ons te houden en praktische scholing en opleidingsfaciliteiten aan te bieden. Bijvoorbeeld via de net ingerichte Nationale Zorgklas. Misschien keert de beleidsmedewerker dan wel definitief terug op de IC en plakt de tropenarts er nog een paar maanden in Nederland aan vast. Of geeft die onverwoestbare verpleegkundige in de nachtdienst aan dat ze beschikbaar is als ‘reservist’ voor crisis- en piekmomenten. Laten we samen met de zorginstellingen de pool van vrijwilligers duurzaam inzetbaar maken voor de tijd na de coronacrisis. Dat zou bijzonder zijn!