Terugblik werkconferentie: Samen zorgen voor de toekomst - deel II

11 maart 2022

Op donderdag 10 maart vond het tweede deel van de werkconferentie 'Samen zorgen voor de toekomst' plaats op Landgoed de Horst in Driebergen.

Samen zorgen voor de toekomst

We kijken ook ditmaal terug op een zeer geslaagde middag. Samen met een mooi aantal enthousiaste deelnemers konden we nieuwe stappen zetten richting de arbeidsmarkt van morgen. Dagvoorzitter Kim Coppes opende de conferentie samen met directeur-bestuurder Vincent Alkemade. Hier blikten zij terug op de vorige werkconferentie. Ze benadrukten het belang van samenwerking binnen de sector zorg & welzijn, in aanloop naar het voorspelde tekort van 13.900 zorgmedewerkers in 2031. Om uitdagingen het hoofd te kunnen bieden is verandering nodig.

Paul Smit, filosoof en cabaretier, nam ons mee in zijn visie op het menselijk gedrag en de werking van ons brein. Hij heeft ons laten ervaren dat het heel gemakkelijk is om te oordelen maar dat je door anders te kijken, nieuwe dingen ziet. Verandering werkt het best als je de omgeving aanpast en nieuwe routines maakt. Het herhalen van deze nieuwe routines is de kern van iedere verandering. Herhaling zorgt voor herkenning. Nu is het aan ons om de urgentie voor te zijn en te veranderen vanuit de passie van al onze collega's.

Samenwerking

Na een korte pauze startten we met de escaperoom waar we samen aan de slag zijn gegaan. Flexibel en dynamisch werkgeverschap, hoe ziet dat er in de toekomst uit? Een puzzel die we alleen met elkaar kunnen oplossen als we anders denken, anders werken en anders leren. En vooral, anders doen.

Bij de afsluiting stond Vincent Alkemade stil bij de uitkomst van de escaperoom en de ideeën die hieruit voort zijn gekomen. Als we het anders willen gaan doen dan draait het om lef, vertrouwen en bestuurlijk commitment. We gaan de samenwerking opzoeken en daar ook daadwerkelijk tijd voor vrijmaken. We zoeken de verbinding op zodat we met elkaar kunnen verbreden. We maken inzichtelijk wat we al doen zodat we dit met elkaar breder kunnen inzetten. We maken keuzes en gaan, in kleine stapjes, met elkaar naar een groots eindresultaat: regionaal werkgeverschap.

Daarnaast konden we diverse thema’s onderscheiden. Tijdens de afsluiting is er verbinding gelegd, zijn er telefoonnummers uitgewisseld en is er direct een lunchafspraak bij Utrechtzorg ingepland om met elkaar verder te praten. Met elkaar hebben we opnieuw stappen gezet voor de arbeidsmarkt van morgen.

Was u niet aanwezig, maar heeft u wel interesse in deze lunchafspraken? Neem dan contact op met Monique Barten via mbarten@utrechtzorg.net.