Waarom werknemers in zorg en welzijn als zzp'er in de sector blijven

14 juni 2021

RegioPlus deelt nieuwe resultaten van het landelijk uitstroomonderzoek.

Eigen regie

Zorg- en welzijnsmedewerkers die na het verlaten van de organisatie voor zelfstandig ondernemerschap kiezen doen dat hoofdzakelijk om eigen regie en betere keuzemogelijkheden te hebben. Betere arbeidsvoorwaarden (salaris etc.) staan op de tweede plek. Verder hebben zij over het algemeen meer werkervaring en zijn vaker veertig jaar of ouder, ten opzichte van de medewerkers die in loondienst blijven werken. Dit blijkt uit een verdieping van het uitstroomonderzoek van RegioPlus.

Een groep zorg- en welzijnsprofessionals verlaat de werkgever om niet meer als werknemer maar als zzp'er in de sector verder te gaan. Waarom is dat? Het beeld heerst dat werknemers die voor het zzp-schap kiezen vaker negatiever denken over hun ex-werkgever, of dat die keuze vanwege het salaris wordt gemaakt. Maar is dat ook zo? RegioPlus onderzocht deze én andere veronderstellingen en de uitkomsten zijn nu beschikbaar. Download ze hier (.PDF).

Het landelijk doorlopend uitstroomonderzoek

Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie als op samenwerkingsniveau. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch.

Utrechtzorg coördineert het onderzoek in de regio Utrecht, Amersfoort-Eemland en Gooi en Vechtstreek. Wilt u meer informatie, of ook deelnemen? Bekijk dan deze pagina.