Een activiteitenbegeleider, een verzorgende, een fysiotherapeut en een verpleegkundige. Het zijn zomaar een aantal functies binnen het gezelschap van 60 zorgmedewerkers die dit najaar zijn begonnen in de rol van ambassadeur Zorgtechnologie. De ambassadeurs hebben in september twee dagen intensieve training gehad over het thema zorgtechnologie in de ouderenzorg en worden nu een jaar lang gecoacht in hun nieuwe rol.
Tweedaagse trainingen als startpunt voor ambassadeurs
Marloes Aarden, programmamanager bij Utrechtzorg vertelt wat de ambassadeurs tijdens de training hebben geleerd: “Ze weten nu welke vormen van zorgtechnologie er zijn, hoe je deze technologie goed inzet bij een cliënt en waar je allemaal rekening mee kan en moet houden. De tweedaagse trainingen zijn het startpunt geweest van het belangrijkste projectonderdeel”, aldus Marloes. “De ambassadeurs zijn nu helemaal klaar voor de volgende fase van het project: ze gaan hun opgedane kennis en enthousiasme delen met andere medewerkers binnen de 14 deelnemende VVT-organisaties.”
Leren van en met elkaar in een leercommunity
De volgende fase in het project is afgelopen 14 oktober gestart met een kickoff. “Omdat dat we met 14 verschillende VVT-organisaties binnen het Utrechtse werken, willen we uiteraard dat alle kennis & ervaring die wordt opgedaan over en weer wordt gedeeld”. Marloes legt uit hoe dit binnen het project wordt gefaciliteerd door middel van een leercommunity. “Tijdens het coachingstraject voorzien we de ambassadeurs van de benodigde skills om andere collega’s te blijven enthousiasmeren en mee te nemen in het gebruik van zorgtechnologie. Ook geven we ze in kleine groepen opdrachten mee en er is ruimte voor intervisie. Zo leren medewerkers in de organisaties dus van en met elkaar. En we nemen ze op deze manier mee op weg naar de zorgprofessional van de toekomst.”
Technologische ontwikkelingen vertalen naar de dagelijkse praktijk van 12.000 medewerkers
Het opleiden en aanstellen van de ambassadeurs is onderdeel van het project Zorgtechnologie van Utrechtzorg. In het komende jaar gaan medewerkers en ook managers diverse sessies en trainingen bezoeken. In de inspiratiesessies worden de technologische ontwikkelingen zo praktisch mogelijk en met humor vertaald naar de dagelijkse praktijk. De managers leren hoe ze vanuit hun rol leiding kunnen geven aan digitalisering. Een 0-meting in juli van dit jaar heeft laten zien dat het overgrote deel van de medewerkers graag aan de slag gaat met zorgtechnologie, maar dat er nu nog grote verschillen zijn in de mate van gebruik van zorgtechnologie. Aan het einde van het project wordt er een tweede meting uitgevoerd om de effecten van de interventies uit het programma te meten.
Zorgkantoor Zilveren Kruis heeft regionale ontwikkelgelden ter beschikking gesteld om dit programma mogelijk te maken. In dit project werken samen: Amaris Zorggroep, AxionContinu, Bartholomeus Gasthuis, Beweging 3.0, Careyn, Zorg- en Wooncentrum De Haven, Silverein, Maria Dommer, QuaRijn, St, Pieters en Bloklands Gasthuis, Vecht en IJssel, Zorggroep de Vechtstreek, Warande en ZorgSpectrum. Utrechtzorg coördineert het programma, faciliteert de 14 VVT-organisaties en zorgt onder andere voor coaching en intervisie met de ambassadeurs.