Communicatie

Het coronavirus zorgt voor een nieuwe, vaak nog onbekende situatie binnen zorg- en welzijnsorganisaties. Het kan nodig zijn om hier intern of extern over te communiceren. Op deze pagina vindt u links naar websites met bruikbare informatie over dit onderwerp.

Algemene informatie

De Rijksoverheid deelt informatie over de huidige Nederlandse maatregelen en basisregels voor iedereen. U kunt deze middelen gebruiken om intern of extern te informeren over de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op de overzichtspagina vindt u ook informatie over testen, zorg geven, en andere onderwerpen.

De middelen zijn ook in andere talen beschikbaar, zoals Arabisch, Engels, Spaans en Turks.

Via het Nederlands Jeugdinstituut vindt u communicatiemiddelen voor kinderen en voor jongeren. Ook de Kinderombudsman zet uitleg voor kinderen op een rij.

Informatie in begrijpelijke taal

Pharos deelt informatie over het coronavirus in begrijpelijke taal en met pictogrammen en legt moeilijke woorden uit. Ook deze informatie is in verschillende talen beschikbaar. Visitaal, Middin en Spelpartners ontwikkelden een gratis pictoset coronavirus voor de gehandicaptenzorg. Ook deelt de VGN informatie over de bezoekregeling in de gehandicaptenzorg in begrijpelijke taal. Daarnaast kunt u de animaties van Koraal en de Stichting Lezen en Schrijven inzetten.

Via corona.steffie.nl legt Steffie de informatie en maatregelen over het coronavirus uit zonder moeilijke woorden. Steffie helpt zo iedereen die in eigen tempo en met beeld, geluid en oefenen meer wil leren over corona.

Het RIAN verzamelt informatie voor mensen met autisme en hun begeleiders/ouders.

Met dank aan Renata Verloop voor haar overzicht met communicatietips.